Benvolgudes i benvolguts,
En les darreres hores, diverses AMPAs han demanat de saber el nostre posicionament davant la manifestació convocada demà a Barcelona per la plataforma Som escola, de la qual l’escola cristiana forma part.Si bé en un primer moment es va fer una crida a participar-hi, ja que el motiu de la manifestació era la defensa del Servei d’Educació de Catalunya, finalment no podem sinó desmarcar-nos-en atès el caire que la trobada ha anat adquirint.
Us fem arribar un InfoAPAs en què exposem la nostra posició i els motius que ens han impulsat a adoptar-la.
Cordialment,
Josep Maria Romagosa
President de la CCAPAC
Contents
La CCAPAC davant la manifestació convocada aquest dissabte per Som escola
Des de fa un temps, com ja venim advertint, s’estan expressant posicionaments en contra de l’escola concertada. Aquests posicionaments es basen en una suposada voluntat de segregació per raons socioeconòmiques o creences religioses.
I sobre la base d’uns discursos absolutament viciats i agressius es fa impossible establir cap mena de diàleg. No podem avançar enfront la demagògia i la mentida o davant silencis còmplices que sovint assisteixen impàvids als atacs que patim, potenciats mediàticament d’una manera incomprensible. I els darrers mesos sembla que la FAPAC (Federació d’AMPAs bàsicament de l’escola pública, i no única representant de les famílies a l’escola catalana com sovint se la presenta) ha pres un cert lideratge en aquesta agressivitat.
Fins ara, havíem estat capaços de conviure amb la discrepància. Les darreres setmanes, però, això s’ha trencat. Des de la FAPAC s’ha sobrepassat la línia vermella del joc net i ha començat un atac sense precedents contra l’escola concertada, oblidant fins i tot la defensa de l’escola pública.
I això, com a famílies, ens dol especialment: que altres famílies, amb qui hauríem de compartir cert sentiment de solidaritat i amb qui volem treballar junts per millorar el sistema educatiu del nostre país, es dediquin a calumniar-nos i a advocar per la desaparició d’elements fonamentals per a la pluralitat del Servei d’Educació de Catalunya, com pot ser el caràcter propi que impregna el procés educatiu mitjançant uns valors que les famílies compartim, ens sembla indigne.
Menteixen quan diuen que, des de 2010, la partida de concerts educatius ha augmentat; intoxiquen afirmant que “el govern utilitza activament l’escola i els diners públics per promocionar i intensificar les segregacions socials i la desigualtat d’oportunitats”. I ens sembla insultant marcar-se com a objectiu aturar
el finançament públic per a aquelles escoles “que només entenen la catòlica com a única religió vàlida”. Això només es pot dir des de la ignorància, perquè ens costa creure que es digui des de la mala fe. I atrevir-se a fer-ho públicament, en qualsevol dels casos, és un símptoma clar d’obsessió malaltissa.
I el got vessa quan, amb motiu d’una manifestació convocada en defensa de l’escola catalana (de tota l’escola catalana) i del model d’immersió lingüística, amb el qual estem plenament compromesos, des de la FAPAC es fa una crida a fer-hi palès “el rebuig a la resolució per la qual s’aproven els nous concerts educatius en l’educació infantil i secundària”. Gran crida a la unitat de l’escola catalana. Atès que algunes AMPAs ens ho han preguntat, confirmem que aquest ha estat el motiu pel qual hem considerat que no podíem fer cap mena de crida a la participació en una manifestació que s’estava instrumentalitzant perillosament.
I ens queda clar que aquesta obsessió té una motivació ideològica al darrera. Ens volen iguals i homogenis: estan per un adoctrinament uniformitzador, que tendeix a eliminar la diferència, i que vol anul·lar la vivència d’uns valors triats des de la llibertat d’opció de les famílies. I els qui volem optar, els qui volem triar i demanem pluralitat, molestem.
I no hi estem disposats. Des de la CCAPAC seguirem ferms en la defensa del Servei d’Educació de Catalunya i en la promoció d’un sistema educatiu dotat de pluralitat i d’equitat per a tothom.
I començarem desmuntant la falsedat en què s’han instal·lat pel que fa al finançament de l’escola concertada i la segregació. A la propera Assemblea de la CCAPAC, el proper dijous, en parlarem a bastament.
La Fundació Escola Cristiana de Catalunya també se’n desmarca
En relació a la manifestació en suport del model educatiu de Catalunya que promou el col·lectiu Som escola aquest dissabte, dia 17, lamentem comunicar-vos que la Fundació Escola Cristiana de Catalunya no convida a participar-hi a les escoles del col·lectiu.
El que havia de ser una manifestació per defensar el model educatiu català del Servei d’Educació de Catalunya, constituït per les escoles públiques i concertades en aplicació de la Llei d’Ensenyament de Catalunya (LEC), s’orienta progressivament cap a una defensa de l’escola pública basada en un atac frontal a la concertada per part d’algunes de les entitats convocants. Lamentem, com ho fan d’altres instàncies representatives, sindicals i de pares i mares, que actuacions com aquesta facin perdre a Som Escola la seva condició d’espai de trobada del sistema educatiu de Catalunya.
L’entorn sociopolític que viu l’escola catalana demana un suport conjunt al model educatiu del país i als professionals que el fan possible, i no utilitzar aquest moment per revifar velles i anacròniques pugnes, depassades pels fets que han anat configurant, en el decurs del temps, una realitat escolar reeixida que tan
bon servei ha donat i dona a tants escolars i a tantes famílies de Catalunya.
Deixa un comentari